Tocino

(vleesgerecht)

Ingrediënten
1 kg varkensvlees met een beetje vet, in dunne reepjes gesneden
1 kopje 7-up of Sprite
1 theelepel peper
3 theelepels zout
2 eetlepels gehakte knoflook
1 kopje suiker
Paar druppels rode kleurstof voor voedsel (toko)

Bereiden
Roer alles, behalve het vlees, door elkaar en voeg zoveel kleurstof toe als gewenst. Meng het vlees erdoor en zet alles tenminste 24 uur in de koelkast om te marineren. (kan ook worden ingevroren om later te gebruiken). Zet een grote pan op het vuur met 2 kopjes water. Sudder het vlees (met marinade) hierin totdat het gaar is en het water is verdampt. Voeg 3 eetlepels olie toe en onder voortdurend roeren, laat het vlees caramelliseren.
Tocino wordt vaak als ontbijt gegeten, met knoflook rijst (overgebleven witte rijst, opgebakken met wat olie en fijngehakte knoflook) en spiegeleieren.