Manok Inasal

(Vlessgerecht)

Ingrediënten
2 grote of 3 kleine kippen
200 ml azijn (liefst palmazijn of anders azijn met uitgeperste limoen)
4 eetlepels fijn gehakte knoflook (kan uit potje)
2 stengels citroengras (toko), fijngehakt
Zout
Olie, (gebruik 5 eetlepels zonnebloemolie gemengd met 1 theelepel paprikapoeder en 1 theelepel kurkumapoeder (toko))
Dikke houten grilpennen (toko: de dunne satéprikkers zijn niet sterk genoeg). Leg ze minstens 1 uur in water, anders verbranden ze.

Bijlage:
Gekruide azijn: meng azijn met veel gemalen knoflook, zout en gemalen gedroogde Spaanse pepertjes.

Bereiden
Snij de grote kippen in 4, de kleine in 2 stukken. Maak een marinade van de 200 ml azijn, knoflook, citroengras en zout. Marineer de kip minstens 12 uur in de koelkast.
Verhit de grill (van de oven, of een contactgril) tot 350 graden. Steek de kip aan de grilpennen en gril de kip ongeveer 20 minuten.
Bestrijk regelmatig met de olie. Afhankelijk van de dikte van de kip nog 10-15 minuten verder grillen: de kip moet door en door gaar zijn. Natuurlijk kan dit ook op de barbecue.
Serveer met de gekruide azijn en witte rijst (zie recept “kanin”). Ook kan hierbij soyasaus of vissaus geserveerd worden.