Kanin (gekookte rijst)

We beginnen natuurlijk met het allerbelangrijkste gerecht in de Filippijnse keuken: rijst. In het Tagalog kennen we 2 namen voor rijst: bigas (ongekookt) en kanin (gekookt).
Toen ik in Nederland kwam stond ik heel verbaasd te kijken hoe men hier rijst kookt: water aan de kook brengen, rijst erin en 5 minuten koken en daarna afgieten en even laten staan. En dan smaakt de rijst als karton. Door het water weg te gooien gaan ook veel smaakstoffen en voedingstoffen verloren, dus niet doen.
Droge rijst is ook niet zo lekker om te eten en neemt niet goed de saus op. Daarom eerst: goed rijst koken.
Kies een goede rijst (géén snelkokend, droogkokend, builtjes of zo iets). Pandan rijst is heel lekker en geurt ook nog zalig. In de toko te koop per kilo maar (voordeliger) ook in zakken van 25 kilo.

Ingrediënten
4 koppen (ongeveer 500 gram) Pandan rijst
6 koppen koud water

Bereiden
Doe rijst en water in een pan met dikke bodem. Deksel op de pan en op een laag vuurtje zetten.
Koken totdat al het water is opgenomen en de rijst zacht is. De rijst is dan geurig en een beetje plakkerig.