Empanada's

(vleespasteitjes)

Ingrediënten
Voor de vulling:
2 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, geperst
1 tomaat, zonder pitjes, in fijne blokjes
1 grote ui, in fijne blokjes
˝ kg half om half gehakt
2 eetlepels tomatensaus
1 bouillonblokje
zout, peper
4 eetlepels rozijnen
4 eetlepels doperwten (diepvries, ontdooid)
2 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes
1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
2 eetlepels water
1 ˝ theelepel suiker

Voor het deeg:
˝ kg bloem
4 eetlepels suiker
1 theelepelbakpoeder
1 theelepel zout
250 gram boter, in blokjes
koud water (4 eetlepels, kan iets meer zijn)
1 ei

Bereiden
Vulling
Bak de knoflook en de ui in een pan met wat olie op een zacht vuurtje en voeg de tomaat toe. Zachtjes bakken totdat alles zacht is. Voeg het gehakt toe, het verkruimeld bouillonblokje, de tomatensaus en zout en peper naar smaak. Bak alles los en rul. Voeg aardappel en water toe en kook alles 5 minuten op laag vuur. Blijf steeds roeren.
Voeg de rozijnen en wortel toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Blijf roeren. In de laatste 2 minuten de erwten toevoegen en de suiker. De vulling moet vrij droog zijn, zonder vloeistof. Proef en voeg naar smaak zout en/of peper toe. Laat alles afkoelen.

Deeg
Doe alle droge ingrediënten voor het deel in een kom en roer dit door elkaar. Voeg de boter toe. Alles doorroeren totdat een fijn kruimelig deeg ontstaat.
Voeg het ei en water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Als het te droog is, wat water bijvoegen.

Verder bereiden
Pak stukken deeg en rol deze uit op een plank tot een dikte van ongeveer ˝ cm met een doorsnede van ongeveer 10 cm. Leg op de bovenste helft ongeveer 2 eetlepels koude vulling. Vouw het onderste deel over het bovenste en duw de randen goed op elkaar en draai de randen dan in elkaar. Eventueel wat water op het randje vegen om het goed te laten plakken.
(in de toko verkopen ze overigens handige plastic apparaatjes: daarmee steek je rondjes uit, legt het deeg met vulling erop, klapt het dicht en je hebt een kant en klaar pasteitje)
Leg de empanada’s op een plat, met bloem bestoven bord (tegen het vastplakken).
Maak zo alle pasteitjes.

Verhit olie in een ruime pan en frituur de empanada’s met drie tegelijk. Draai ze steeds voorzichtig om en bak ze goudbruin. (ongeveer 4-5- minuten)
Haal ze voorzichtig uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Heet eten.