Bibingka

(nagerecht)

Ingrediënten
1125 gram langkorrelrijst
1,25 liter water
1 blikje kokosmelk (ca. 4 dl)
450 gram donkerbruine basterdsuiker
Bananenbladeren (toko)

Bereiden
Spoel de rijst af en laat hem uitlekken. Doe de rijst in een rijstkoker of grote pan, voeg het water toe en kook de rijst gaar.
Vermeng de kokosmelk en 300 gr bruine suiker in een pan en laat dit, onder voortdurend roeren, op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten koken tot het mengsel dik begint te worden.
Laat de bananenbladeren op laag vuur of in de magnetron zacht worden.
Vet een ovenvaste schaal (32 x 22 x 5 cm) in en leg de bananenbladeren erin.
Verwarm de oven voor op 180C.
Roer de rest van de bruine suiker door de hete rijst en meng goed. Houd 1/8 liter van het kokosmelkmengsel apart en roer de rest door de rijst. Schep de rijst in de ovenschaal en schenk er de achtergehouden kokosmelk over.
Bak de rijstkoek 20 minuten, neem dan het deksel van de schaal en bak nog 5 minuten om de bovenkant bruin te laten worden.
Laat de koek afkoelen en snijd hem in ca. 45 stukjes.