Nieuws

Santacruzan in Maastricht

Op 26 mei 2007 werd voor het eerst in Maastricht het Santacruzan feest gevierd. Een aantal Filippijnse dames die in en rond Maastricht wonen zijn op het idee gekomen om dit grootse Filippijnse feest ook hier te vieren. Zodoende wordt niet alleen gelegenheid gegeven aan andere Filippijnse mensen die in de buurt van Maastricht wonen om dit feest mee te vieren, maar ook kunnen de Nederlanders (en in het bijzonder de Maastrichtenaren) kennis maken met Santacruzan en een stukje Filippijnse cultuur.

De geschiedenis van Santacruzan

Santacruzan is een religieus-historisch feest dat op heel veel plaatsen in de Filippijnen wordt gehouden en is daar ook bekend als het Flores de Mayo (Meibloemen). Het feest herinnert aan de legende dat koningin Helena, de moeder van Constantijn de Grote, het Heilig Kruis (Santacruzan) van Christus heeft gevonden, 300 jaar na zijn dood.
In de Filippijnen wordt een negendaagse novene gehouden ter ere van het Heilig Kruis, voorafgaand aan het eigenlijke feest.
Santacruzan is door de Spanjaarden, die de Filippijnen van 1529 tot 1896 tot hun koloniale rijk rekenden, geïntroduceerd en wordt daar sindsdien gevierd, waar het feest tevens een betekenis heeft van jeugd, liefde en romantiek.

Het feest

Het feest opende met een religieuze stoet vanaf het gemeenschapshuis van de wijk Heugem in Maastricht naar de kerk aldaar. In deze traditionele stoet worden de volgende zaken verbeeld:

 1. Reyna Banderada, een jonge vrouw in rood gewaad met een driehoekige gele vlag. Ze representeert de komst van het Christendom
 2. Reyna Mora verbeeldt de dominante religie voor de komst van het Christendom
 3. Reyna Fe symboliseert de Deugd van het Geloof, de eerste van de Christelijke  Deugden. Zij draagt het kruis.
 4. Reyna Esperanza symboliseert de Deugd van de Hoop, de tweede van de Christelijke  Deugden. Ze draagt een anker.
 5. Reyna Caridad symboliseert de Deugd van de Liefde, de derde van de Christelijke  Deugden. Ze draagt een rood hart.
 6. Reyna Abogada, de verdedigster van de armen en van de onderdrukten. Ze draagt een zwarte toga en draagt een grote haak.
 7. Reyna Sentenciada heeft haar kleine handen gebonden met een touw. Zij is het symbool van de veroordeelden. Ze wordt vergezeld door 2 Romeinse soldaten.
 8. Reyna Justicia, de personificatie van de “spiegel der Gerechtigheid”. Ze draagt een weegschaal en een zwaard.
 9. Reyna Judith representeert Judith van Pethulia die haar stad redde van de Assyriërs doordat ze de wrede generaal Holoferne onthoofdde. Ze draagt zijn hoofd en een zwaard.
 10. Reyna Sheba die de beroemde koning Salomon bezocht en overweldigt was door zijn wijsdom, macht en rijkdom. Ze draagt een juwelendoos.
 11. Reyna Esther, de Joodse vrouw uit de Bijbel die haar landgenoten redde van dood en verderf door interventie met koning Xerxes. Ze draagt een scepter.
 12. Samaritana, de vrouw waar Christus mee sprak aan de bron. Ze draagt een kruik.
 13. Veronica die het gezicht van Jezus droogde. Ze draagt een sjaal met de afbeelding van Christus.
 14. De drie Maria’s:
  1. Maria Magdalena die een flesje parfum draagt;
  2. Maria de Moeder van God die een zakdoek draagt en
  3. Maria de moeder van Johannes die een flesje olie draagt.
 15. Marian – vierend de vele titels van maagd Maria:
  1. Ave Maria: vertegenwoordigt door 8 meisjes afgebeeld als engelen
  2. Divina Pastora (Goddelijke Herderin): ze draagt een herdersstaf
  3. Reyna de las Estrellas (Sterre der Zee): ze draagt een staf met een ster
  4. Rosa Mystica (Mystieke Roos): ze draagt een roos
  5. Reyna Paz (Koningin van de Vrede): ze draagt het symbool van de vrede
  6. Reyna de las Propetas (Koningin van de Profeten): ze draagt een zandloper
  7. Reyna del Cielo (Koningin van de Hemel): ze draagt een bloem en heeft 2 engelen bij zich
  8. Reyna de las Virgines (Koningin van de Maagden): ze draagt een rozenkrans en heeft 2 engelen bij zich
  9. Reyna de las Flores (Koningin van de Bloemen): ze draagt een boeket bloemen.
 16. Reyna Elena is de legendarische stichtster van het ware Kruis en draagt een klein kruis mee.

De stoet werd gevolgd door mensen die het Dios te Salve (Wees Gegroet) zingen en bidden.

Vervolgens trok de stoet naar de St. Michaëlskerk van Heugem (Maastricht) waar de H. Eucharistie plaatsvond. Na afloop ging iedereen naar gemeenschapshuis de Klaekeburg voor de (niet-religieuze) feestavond.

De feestavond

Ruim 150 mensen waren aanwezig op de feestavond. Deelnemers konden (tegen geringe betaling) genieten van een originele en traditionele Filippijnse maaltijd.
Daarna begon de show: na het zingen van het Filippijns en het Nederlandse volkslied werd het publiek getrakteerd op zang en dans (waaronder een aantal traditionele Filippijnse dansen), opgevoerd door jong en oud.
Ook werd een tombola gehouden waarmee vele mooie prijzen waren te winnen (onder meer een baal rijst van 25 kg). Tot na middernacht beleefden velen een geweldige avond.

Stichting Help Education Tacloban (HET)

De opbrengst van dit feest werd door de organisatoren geschonken aan de stichting HET, waarvoor wij hen zeer hartelijk willen bedanken. Dankzij deze avond kunnen wij veel leermiddelen schenken aan de San Fernando Central School in Tacloban die onze hulp zo hard nodig heeft.
Nogmaals: onze hartelijke dank en wellicht volgend jaar weer een Santacruzan.

Bestuur stichting HET