Vastenactie 2017: het resultaat

Vorig jaar was de gezamenlijke vastenactie van Bemelen, Cadier & Keer, Eckelrade, Gronsveld, Rijckholt, Mariadorp en Mesch bedoeld voor 2 projecten van de stichting Help Education Tacloban uit Rijckholt.

De 2 projecten waren:

  • Een muur om de San Fernando Central School zodat de kinderen daar veilig naar school kunnen gaan.
  • De inrichting van de schoolbibliotheek van de Don Vicente Quintero Memorial School.

Beide scholen liggen in de Filippijnen in Tacloban City, de stad die in 2013 verwoest is door de tyfoon Hayan.

De San Fernando Central School had een probleem met beveiliging. Normaal staat om de school een muur die ongewenste personen buiten het schoolterrein houdt (heel normaal in de Filippijnen). Bij de ingang staat bewaking waarbij iedereen die binnenkomt wordt gecontroleerd: kinderen en medewerkers hebben een pasje, anderen moeten zich registreren.
Helaas was de schoolmuur voor een groot gedeelte verwoest door tyfoon Hayan en er waren geen middelen om dit te herstellen. Hierdoor kwamen mensen op het terrein die daar niets verloren hebben: dieven, drugsdealers en mensenhandelaren. Niet alleen de spullen van de school waren hierdoor niet veilig maar – veel erger nog – de kinderen ook niet: er zijn pogingen geweest om kinderen te ontvoeren.

Dankzij de Vastenactie van 2017 is een mooie som geld bij ons gekomen om de school hiermee te helpen. Inderdaad: de muur is klaar! (Zie fotos. Inmiddels is de muur ook wit geschilderd)

.

.

Nu lijkt het niet zo’n geweldig project om een muur te bouwen, maar in de Filippijnen ligt dat toch anders. Daar wordt normaal geen offerte uitgebracht wanneer e.e.a. klaar moet zijn met welke kwaliteitseisen en – heel belangrijk – voor welk bedrag. Nee, men begint en ziet wel wanneer het klaar is en dan berekent men wat het kost.
Het heeft onze medewerkers in Tacloban (overigens allemaal vrijwilligers, net als de mensen van de stichting hier in Nederland) heel wat bloed, zweet en tranen gekost om alles in goede orde te laten verlopen. Want wij wilden van tevoren weten wat de kosten zijn, welke kwaliteit er geleverd wordt (en hoe die moet worden gecontroleerd) en wanneer e.e.a. klaar is. Alleen dit al heeft veel tijd gekost, want aannemers zijn niet gewend zo te werken en willen dat ook niet. Maar we hebben toch een bedrijf weten te vinden die dit kon realiseren. Onze vrijwilligers zijn zowat dagelijks gaan kijken hoe de stand van zaken is en we hebben een architect weten te vinden (die niet verbonden was met de aannemer) om de kwaliteit te beoordelen. Al met al is alles goed verlopen en de muur is klaar.
De directie van de school, de leerkrachten, het overige personeel, de kinderen en zeker de ouders van de kinderen zijn hier heel blij mee. Er is nu rust in de school en iedereen voelt zich veilig. En daar ging het tenslotte allemaal om.

De Don Vicente Quintero Memorial School had een groot probleem: er was geen bibliotheek. In tegenstelling tot westerse landen heeft Tacloban geen openbare bibliotheek of iets in die strekking. Ouders van kinderen kunnen geen boeken kopen (te duur), dus blijft over: de schoolbibliotheek. Elke school heeft er een zodat kinderen daar de goede boeken kunnen lenen om hun leesvaardigheid te vergroten.
Deze school heeft de bibliotheek verloren tijdens tyfoon Hayan in 2013. De hele school was verwoest maar is met internationale hulp weer opgebouwd. Inclusief een ruimte voor een bibliotheek. Alleen was die ruimte leeg en de school had geen middelen om deze weer in te richten. Vandaar dat we het verzoek hebben gekregen hierin te helpen.
Er moeten boeken komen, boekenrekken, wat meubels, een dvd-speler met tv, een computer met internetaansluiting en wat administratieve spullen om de uitleen te organiseren.

Inmiddels is de bibliotheek klaar. Schilderwerk hebben de leerkrachten gedaan, want toen we in 2016 de school hebben bezocht hebben we hen geleerd om te schilderen, zodat ze geen schilders hoefden in te huren. Ik moet zeggen: een bijzondere ervaring om muren te schilderen bij een temperatuur van zo’n 38 graden!
De computer heb ik zelf kunnen organiseren als IT-er: een gebruikt professioneel exemplaar die tegen tropische omstandigheden kan dat helemaal in orde gemaakt is en nog jaren meekan. En een ongebruikte dvd-speler had ik ook nog in de kast staan.
De ruimte is verder goed onder handen genomen. Er zijn stevige boekenrekken gemaakt, meubels (tafels, stoelen, krukjes) gekomen, educatieve spelletjes voor de kleinere kinderen en vooral: boeken. De directeur heeft samen met onze vrijwilligers hier heel hard aan gewerkt met als resultaat een mooie bibliotheek waar de hele school trots op is!

.

. Het is best moeilijk om zo’n projecten te realiseren zonder dat je erbij bent. Gelukkig kunnen we vertrouwen op onze medewerkers aldaar. En er is veel contact geweest (we zijn blij met Skype!) om alles goed af te stemmen. Onze medewerkers hebben ook de financiële kant daar goed afgehandeld. Elke cent is dáár terecht gekomen waar het moet en nergens anders (dat is ook de hele opzet van onze stichting). Als we weer eens in de Filippijnen zijn zullen we deze mensen persoonlijk van harte danken en hen fêteren om een mooi diner (maar op onze kosten, niet van de stichting).
Het mooie bedrag dat we hebben opgehaald was niet genoeg om alles te realiseren, maar dankzij een privé donatie hebben we alles voor elkaar kunnen krijgen zoals gewenst.

En natuurlijk, we zouden het bijna vergeten, hebben we weer voor de kinderen die in ons project zitten de nodige schoolspullen aangeschaft en uitgedeeld. Want ondanks de projecten gaat dit gewoon door en helpen we de kinderen om de basisschool af te maken. Want dit is en blijft de doelstelling van onze stichting!

Namens de kinderen van beide scholen, hun ouders, de medewerkers van de school en de Stichting Help Education Tacloban: nogmaals hartelijk bedankt!

Hub. van Kan,
Voorzitter Stichting Help Education Tacloban