Vastenactie 2017

Vastenactie 2017
Van de samenwerkende parochies Bemelen, Cadier & Keer, Eckelrade, Gronsveld, Mariadorp, Mesch en Rijckholt

.

De vastenactie 2017 heeft tot doel om kinderen in Tacloban in de Filippijnen te helpen. Tacloban ligt in het midden van de Filippijnen en is de hoofdstad van de provincie (en het eiland) Leyte. De stad fungeert als centrum van een grote regio met een bewonersaantal van 220.000, ongeveer 2x Maastricht.
Op 8 november 2013 kwam de stad in het wereldnieuws, toen orkaan Haiyan (in de Filippijnen bekend als Yolanda) de stad verwoestte. Meer dan 6500 mensen vonden de dood.

Stichting Help Education Tacloban (HET)
Stichting HET helpt kinderen uit de armste gezinnen uit Tacloban, zodat ze tenminste de basisschool kunnen afmaken. We weten van heel wat kinderen die we geholpen hebben dat ze een fatsoenlijke baan hebben gevonden of verder konden leren: het werkt dus! Ook na de tyfoon hebben we gelukkig veel voor de kinderen kunnen betekenen. Inmiddels hebben we ruim 1000 kinderen in ons programma zitten.
Het diocees Palo, waaronder Tacloban valt, is op de hoogte van ons werk daar en heeft dit officieel erkend. HET heeft geen overheadkosten: 100% van onze inkomsten komen bij de kinderen terecht!

.

Een veilige school
San Fernando Central School is een school met ruim 3000 leerlingen, veelal uit arme gezinnen. Onderwijs in de Filippijnen is gratis, maar de ouders moeten voor schoolspullen zorgen. Veel ouders kunnen dit niet met als gevolg dat het kind wegens gebrek aan schoolmaterialen de basisschool vroegtijdig verlaat. Stichting HET is hier ruim 10 jaar actief en helpt deze kinderen om de school af te maken met zo een uitzicht op een betere toekomst.

.
Normaal staat om iedere school een muur die ongewenste personen buiten het schoolterrein houdt (heel normaal in de Filippijnen). Bij de ingang staat bewaking waarbij iedereen die binnenkomt wordt gecontroleerd. Helaas is de schoolmuur door de tyfoon in 2013 voor een groot gedeelte verwoest en er zijn geen middelen om dit te herstellen. Hierdoor komen mensen op het terrein die daar niets verloren hebben: dieven, drugsdealers en mensenhandelaren. Niet alleen de spullen van de school zijn hierdoor niet veilig maar – veel erger nog – de kinderen ook niet: er zijn pogingen geweest om kinderen te ontvoeren.
We kunnen de school en de kinderen hier helpen door de muur te herstellen en andere veiligheidsmaatregelen mogelijk te maken.

Een bibliotheek
De Don Vicente Quintero Memorial School in Tacloban heeft een ander probleem: er is geen bibliotheek. Er is geen openbare bibliotheek of iets in die strekking. Ouders van kinderen kunnen geen boeken kopen (te duur), dus blijft over: de schoolbibliotheek.
Elke school heeft er één zodat kinderen daar de goede boeken kunnen lenen om hun leesvaardigheid te vergroten.

.Deze school heeft de bibliotheek verloren tijdens de tyfoon en heeft geen middelen om deze weer in te richten. Er moeten boeken komen, boekenrekken en wat meubels.
Helpt u mee om deze bibliotheek mogelijk te maken voor de kinderen?

Namens de kinderen: bedankt!

.