Nieuwsbrief december 2015

Beste vrienden van Stichting Help Education Tacloban

Het jaar 2015 is bijna weer voorbij. Tijd dus om even terug te blikken naar wat afgelopen jaar is gebeurd.

Nog steeds kampen mensen in Tacloban met de naweeën van de storm Yolanda die Tacloban 2 jaar geleden zowat geheel verwoestte. Maar het is verbazingwekkend hoe goed de stad al weer is herbouwd, en beter dan ooit. Dankzij de hulp van vele buitenlandse organisaties, maar zeker ook door de mensen van Tacloban zelf. De handen zijn geweldig uit de mouwen gestoken en is er zoveel verbeterd.

Zo ook de school waar wij nu al weer bijna 10 jaar helpen. San Fernando Central School is als een feniks uit de as herrezen, of beter gezegd, uit het water. Het hoofdgebouw staat op poten, zodat een overstroming de klaslokalen niet onder water zet. De ruimte die op de begane grond is ontstaan wordt voor allerlei activiteiten gebruikt. Andere klaslokalen zijn weer herbouwd. Veel is opnieuw ingericht met nieuwe meubels. Een enorme verandering dus.

Maar ook is de school gemoderniseerd. Eerst was er één computer voor de administratie. Nu zijn veel computers aanwezig, óók voor het onderwijs. Stichting HET heeft – buiten de reguliere activiteiten om – een 20-tal gebruikte computers opgestuurd naar de school. Ook zijn er een achttal gebruikte beamers opgestuurd: een professioneel type dat vlak bij het projectiescherm kan staan of hangen én waarvan de lampen tegen een goede prijs in Tacloban te koop zijn.
De apparatuur heb ik gunstig kunnen kopen en vervolgens helemaal opnieuw ingericht en afgeregeld. De apparatuur is als nieuw en gaat weer jaren mee!

Komend jaar – 2016 – bestaat onze stichting 10 jaar. In die 10 jaar hebben we veel kinderen kunnen helpen. We zijn begonnen met 65 kinderen in ons programma, terwijl we nu ruim 1000 kinderen in het programma hebben zitten. We hebben zo een paar honderd kinderen de basisschool laten afmaken terwijl dat zonder onze hulp niet mogelijk was geweest.
Dat allemaal dankzij u, beste vrienden!

Volgend jaar gaan we  (Rebecca, onze zoon Anghelo en ik) naar Tacloban op vakantie.
Natuurlijk op bezoek bij familie, vrienden en kennissen, maar zeker ook gaan we de school bezoeken! Kijken hoe alles gaat, praten hoe we verder gaan: wat goed gaat en wat verbeterd kan worden. Dat kun je wel per mail proberen, maar persoonlijk met de mensen aan tefel zitten werkt veel beter.

Aangezien we volgend jaar 10 jaar bestaan, gaan we ook kijken of we een extra activiteit kunnen organiseren. We hebben al plannen en zodra we meer weten zullen we dat aan u bekend maken.

In ieder geval willen we, namens bestuur, onze contactpersonen in Tacloban, de onderwijzers en onderwijzeressen van de school en natuurlijk namens de kinderen aldaar, u en de een heel gelukkig, gezond en voorspoedig 2016 toewensen.
Heel veel dank dat u deze kinderen zo geweldig helpt!

Hub. van Kan
Voorzitter HET

Kijk ook (voor meer info, foto’s e.d.) op:
http://www.hetfoundation.nl
https://www.facebook.com/HETfoundation