Nieuwsbrief juli 2014

Beste vrienden van de stichting HET

Eindelijk weer eens goed nieuws!
Mijn vrouw en medebestuurder Rebecca is net terug uit Tacloban. Ze heeft daar haar familie opgezocht om te kijken hoe het gaat, maar natuurlijk ook de school.
En daar hebben we – gelukkig – goed nieuws over te vertellen.

We hadden in januari vernomen dat er 35 kinderen in de storm overleden waren en 700 kinderen waren vermist. Triest is dat inderdaad 35 kinderen overleden zijn, maar van de 700 vermisten is zowat iedereen weer terug. Vele kinderen waren met ouders (of andere familie) naar een veiliger oord vertrokken, maar zijn weer teruggekeerd en op school.
Sinds januari wordt er ook weer les gegeven in San Fernando (en alle andere scholen in Tacloban).
De hulp die de mensen hebben ontvangen is overweldigend. Organisaties van over de hele wereld zijn (nog steeds) bezig met het bieden van hulp en de wederopbouw. Maar ook de inwoners zelf zitten niet stil, maar zetten de schouders eronder. Ongelofelijk wat in die relatief korte tijd al aan werk is verzet. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, maar het gebeurt daadwerkelijk ook. Winkels en bedrijven zijn weer open, markten draaien weer, scholen zijn weer open en ga zo maar door.
Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw (zie ook een filmpje op mijn facebook pagina: https://www.facebook.com/hub.vankan.39) of https://www.youtube.com/watch?v=_gycvf_lxb4

Ook aan de school wordt hard gewerkt. Zoals u bij de foto’s op onze website heeft kunnen zien (kopje: San Fernando Wederopbouw 2014) wordt er al geruime tijd gewerkt. De nationale TV zender ABS-CBN is begonnen met het bouwen, maar Amerikaanse en Japanse organisaties zijn ook bijgesprongen. Dat geldt niet alleen voor onze school, maar ook voor de andere scholen in Tacloban en de rest van het getroffen gebied.
Ook zijn (o.m. door Unicef) schoolspullen verstrekt en lesmaterialen gedoneerd. Echt honderden organisaties zijn bezig om het onderwijs weer op poten te zetten.
Natuurlijk blijven ook wij als HET niet achter. Dit jaar kunnen we – dankzij extra giften – ook iets extra’s doen.
Zo hebben we San Fernando Central School instrumenten gegeven voor hun muzieklessen én de schoolband (de instrumenten worden dus dubbel ingezet). Van mevr. Gayas, directeur van de school, vernamen we dat muziek maken de kinderen extra helpt om de trauma’s van de ramp te verwerken.
Ook zijn er (tweedehands, maar zeer goede) PC’s opgestuurd en een aantal (ook tweedehands) beamers voor het onderwijs. Die zijn nog onderweg (met de boot) en zullen ingezet worden zodra ze aangekomen zijn.
In Barangay 83c (een wijk in Tacloban) zijn we ook al een paar jaar actief met het geven van schoolmaterialen aan kinderen, net zoals we dat voor San Fernando Central School doen. Hier hebben we – naast de schoolmaterialen – de kinderen ook iets extra’s kunnen geven. Barangay 83c (ook wel bekend als Paraiso) is één van de zwaarst getroffen wijken van Tacloban.
De huizen zijn meestal niet meer dan wat hutjes. Gezondheidsrisico’s zijn hier dus hoger dan elders. Vandaar dat deze kinderen nu ook wat sanitaire spullen hebben gekregen: zeep, shampoo, tandpasta etc.

Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Nog steeds wordt er les gegeven in tenten, nog steeds wonen er mensen op het schoolterrein omdat er gewoonweg geen andere plek voor hen is. En nog steeds worden er klaslokalen gebouwd en gerenoveerd. Maar desondanks wordt weer met veel inzet en enthousiasme les gegeven.

In Regio 8, het district in de Filippijnen waar San Fernando Central School onder valt, werd op 7 juli de 39e verjaardag gevierd van het schooldistrict. Dit jaar stond het feest in het kader van dank aan de organisaties die in het district hebben geholpen na de ramp met tyfoon Haiyan. Alle organisaties kregen van de districtsvoorzitter een Certificate of Appreciation. Rebecca was hierbij aanwezig en heeft – als bestuurder van HET – dit certificaat in ontvangst mogen nemen.

Gelukkig worden de kinderen goed geholpen, door vele organisaties. Maar we vragen ons af hoe dat volgend jaar zal zijn, als vele organisaties weer zijn vertrokken.
Wat de kinderen betreft: die kunnen op HET blijven rekenen, want wij hebben voor hun de gelden gereserveerd, zodat ze weer hun schoolspullen kunnen krijgen – en dus de basisschool kunnen afmaken!

Al met al: een heel drukke tijd, vooral voor Rebecca, die in de 3 weken dat ze in Tacloban is geweest en heel veel heeft moeten doen; zowel voor haar familie, maar óók voor de school en HET.

Tot slotte is hier nog een woord van dank op zijn plaats.

  • Om te beginnen aan al onze vaste donateurs, die ons jaar in, jaar uit trouw blijven steunen: heel hartelijk dank!
  • Ook dank aan al die mensen, bedrijven en instellingen, die na de ramp in Tacloban (extra) geld hebben overgemaakt om de kinderen te kunnen helpen.
  • Verder aan Hans Bouius die samen met Arvin Quirante op 10 februari 2014 in het Werkteater in Amsterdam een benefiet concert heeft georganiseerd, waarvan een deel van de opbrengst voor onze stichting was (en een ander deel voor een andere getroffen school in de Filippijnen. Heel hartelijk dank!
  • Op 7 juni wordt in de Filippijnen Independence Day gevierd. Dat wordt ook door de Filipijnse gemeenschap in Nederland gevierd, en wel met een picknick in Spaarnwoude. Bryan Mendean en zijn vrienden organiseren dit en hebben elk jaar een goed door waar de opbrengst naartoe gaat. Dit jaar was HET het goede doel. Bryan en allen die hebben meegeholpen: Heel hartelijk dank!

We houden u op de hoogte!

Met vriendelijke groeten,

Hub. van Kan
Voorzitter stichting HET

Kijk ook (voor meer info, foto’s e.d.) op:
http://www.hetfoundation.nl
https://www.facebook.com/HETfoundation