Nieuwsbrief oktober 2009

Beste vrienden van stichting Help Education Tacloban

Met deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte brengen van de nieuwste ontwikkelingen van onze stichting. Sinds juni zijn er weer allerlei zaken gebeurd en zijn we met nieuwe zaken bezig.

Youbedo

Iedereen van ons koopt natuurlijk wel eens boeken. Tegenwoordig kan dat ook gemakkelijk via een internetboekhandel: op internet uitzoeken, bestellen, betalen en de boeken worden thuisbezorgd.

Youbedo is zo’n internetboekhandel. Zelfde boeken als anderen, zelfde prijs. En toch zouden wij het leuk vinden dat u bij deze boekhandel uw boeken besteld. Waarom? Wel, omdat Youbedo iets extra’s doet. Zij hebben besloten dat van elk boek dat u koopt, 10% van de brutoprijs (ex. BTW) naar een goed doel gaat. En u mag zelf uitkiezen welk goed doel. Natuurlijk hopen we dat u allen boeken bestelt en kiest voor het goede doel: Help Education Tacloban. Om het wat gemakkelijker te maken kunt u naar deze hyperlink gaan. Dan komt u vanzelf op de goede paginaYouBeDo (met het goede goede doel, n.l. HET) uit. En anders natuurlijk via het logo van Youbedo.

Mooie actie van Youbedo, nietwaar?

HET in het nieuws HET in het nieuws

We hebben de krant gehaald. Nee, nu niet eens hier in Limburg, maar in Leyte, de provincie in de Filippijnen waar Tacloban de hoofdstad van is. Het origineel staat op de website, hier is een vertaling:

The News Around Eastern Visayas

Leyte Samar Daily Express

Donderdag 20 Augustus 2009

Stichting HET helpt SFCS verder

TACLOBAN CITY – De stichting Help Education Tacloban gaat door met het helpen van docenten en leerlingen van basisschool San Fernando Central School (SFCS) na reeds 2 jaar schoolmaterialen te hebben verstrekt.

Pureza Pulga, contactpersoon van bovengenoemde stichting in de Filippijnen en verantwoordelijk voor de aanschaf en verdeling van de schoolmaterialen, vertelt dat het doel van de stichting HET is om alle docenten en daartoe uitgezochte leerlingen (die arm zijn en niet in staat zijn hun schoolspullen te kopen) van San Fernando Central School te helpen.

“We hebben eerst een raming gemaakt van die leerlingen die het hardste de schoolmaterialen nodig hebben of die deze zaken niet kunnen kopen”, zegt Pulga.
“De docenten schreven ons een brief om ons te laten weten wat ze nodig hadden en wij zijn degenen die deze brief bekrachtigen en via email doorsturen naar Nederland. De faciliteiten en middelen die door de stichting worden goedgekeurd zijn de zaken die wij gaan aanschaffen. Daarna sturen we de rekeningen en de lijsten met handtekeningen van docenten en leerlingen die spullen hebben ontvangen naar Nederland”, voegt Pulga toe.

De stichting HET is een Nederlandse organisatie die 13 april 2006 een officieel orgaan werd en Tacloban City als doel van hun stichting maakte. HET is opgericht door Rebecca van Kan-Tayag, een voormalige docente van deze school, die getrouwd is met een Nederlander, Hub. van Kan, die de voorzitter van de stichting is. Tayag doet de Public Relations en communicatie met de Filippijnen en zij heeft in het bijzonder contact gelegd met SFCS. De twee personen die ze benaderde zijn Pureza Pulga en Erlinda Villarin en dit zijn de personen die de schoolmaterialen aanschaffen en verdelen.

The verdeling van schoolmaterialen begon op 18 juli 2007 in de grote hal van SFCS, waarbij inbegrepen waren schooltassen en schoolmaterialen voor de uitgekozen kinderen en leermiddelen voor alle docenten van bovengenoemde school.

“Afgelopen jaar, op donderdag 18 september 2008, zelfde tijd en plaats, hebben ze nieuwe materialen uitgereikt voor docenten en leerlingen, met uitzondering van de schooltassen; de reden hiervan is dat Ferdinand Martin ‘FM’ Romualdez (burgemeester van Tacloban City, red.) al schooltassen had gegeven aan alle leerlingen van de stad”, zegt Pulga.

“We hebben ook een karaoke geluidsset gedoneerd aan de school die door alle docenten kan worden geleend die het nodig hebben”, voegt Pulga toe.

Volgend jaar plannen ze om een verzoek in te dienen om uniformen en schoenen te kunnen uitdelen aan de leerlingen van de school, zodat ze er netter uitzien. Ook willen ze verzorgingsmiddelen zoals zeep verstrekken en meer van dat soort dingen.

Vanaf volgend jaar zal de stichting HET schoolmiddelen en andere nuttige zaken verdelen in juni als het schooljaar weer begint.

Pulga maakt verder duidelijk dat de stichting alleen werkt voor docenten en leerlingen van San Fernando Central School.

(Jubelle Reena N. Montejo, LNU Intern)

Zo worden we nog wereldberoemd!
(al is het verhaal niet helemaal correct: zeep en meer van dat soort dingen verstrekken we niet)

Schoolmaterialen 2009

Op dit moment zijn we in overleg met onze contactpersonen welke schoolmaterialen nodig zijn voor de kinderen en de leraren. We volgen hierbij deze verdeling:

  1. Aanvulling van de pakketten die we de afgelopen jaren aan de kinderen hebben gegeven
  2. Uitbreiding van het aantal kinderen door nieuwe pakketten te verstrekken
  3. Materialen voor de docenten (waarbij dit max 50% is van de waarde van het genoemde onder 1 en 2)

We wachten nu op de inventarisatie door onze contactpersonen in Tacloban. Zodra hun aanvraag binnen is, kijken we wat we kunnen doen en hopen zo weer meer kinderen te kunnen helpen.

2010

Voor volgend jaar hebben we natuurlijk ook weer plannen. Zo willen we het aantal kinderen, dat we kunnen helpen met een schoolpakket, met tenminste 100 uitbreiden (dat betekent: 100 x €20,- aan donaties extra, want een éénmalig schoolpakket voor een kind van klas 1 + 5 aanvullingen (klas 2 t/m 6) kost ongeveer €20,-). Helpt u mee om dit te bereiken? Wellicht kunt u uw bijdrage wat aanpassen in positieve zin (ondanks de crisis), wellicht heeft u nog familie, vrienden of kennissen die óók vriend van onze stichting willen worden (en dus donateur), misschien heeft u wel een heel andere manier om onze inkomsten te doen toenemen. We zijn benieuwd.

Als stichting zijn we ook aan het onderzoeken welke alternatieve mogelijkheden er voor ons zijn om onze financiën op te krikken. Zodra we meer weten, hoort u dit van ons via een nieuwsbrief.

Daarnaast willen Rebecca en ik (natuurlijk samen met ons zoontje Anghelo) naar de Filippijnen reizen: onze familie bezoeken, maar natuurlijk ook de school bezoeken. Dan kunnen we eens goed bijpraten met de school en onze contactpersonen en kijken wat de resultaten van onze hulp zijn en hoe we verder, beter kunnen helpen. Natuurlijk zal ik ook foto’s maken en die komen dan op onze website, evenals een verslag van ons bezoek.

Wel, dit was het voor nu. Rond de kerst hopen we weer nieuws te hebben en dan komt er weer een nieuwsbrief.

Natuurlijk kunt u altijd met vragen, opmerkingen etc. bij ons terecht. Bij voorkeur via email: info@hetfoundation.nl en anders per telefoon: 043-4087054.

Heel veel groeten, van de kinderen, de docenten, de contactpersonen en het schoolbestuur uit Tacloban, maar ook van de medewerkers van HET.

Hub. van Kan
voorzitter