De School

De San Fernando Central school

Map School TaclobanDe school welke door de stichting Help Education Tacloban wordt ondersteund is basisschool “San Fernando Central School” in Tacloban (Filippijnen). Deze school heeft 65 klassen met elk 50-55 leerlingen. Deze school ligt op de hoek van Real Street en Lukban Street (zie kaartje).

een aantal klaslokalen...Op openbare basisscholen, zoals de San Fernando Central School, zitten veelal kinderen uit arme gezinnen. Gezinnen die het zich kunnen permitteren sturen hun kinderen naar luxueuzere en duurdere privé scholen. Op school worden schooluniformen gedragen, zowel door leraren als door leerlingen (dat is overigens algemeen in de Filippijnen: van basisschool tot universiteit). Dat lijkt duur, maar meestal worden die gezamenlijk ingekocht wat de prijs aanzienlijk drukt. Daarnaast hoeven ouders niet te zorgen voor andere (dure) kleren voor de schoolgaande kinderen.

De middelen van de school zijn zeer beperkt. Dit uit zich in een aantal zaken:

  • er zijn weinig boeken voorhanden: vaak wordt met kopieën gewerkt
  • er zijn weinig schoolspullen voorhanden: de leraren moeten zelf krijt, papier en andere materialen kopen die ze nodig hebben om onderwijs te kunnen geven. Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat hun salaris ook gering is (zelfs voor Filippijnse begrippen).
  • leerlingen hebben een schoolsetje nodig (schriften, potloden, gum, een blocnote, kleurkrijtjes etc.), waarvan de waarde ongeveer P500,- (ongeveer €9,-) is, maar ouders hebben vaak het geld niet om dit aan te schaffen. Deze materialen zijn nodig om onderwijs te kunnen volgen en proefwerken te maken, maar meer dan 50% van de kinderen heeft deze materialen niet.
  • leerlingen van de hogere klassen werken vaak ook. Ze verkopen van alles op straat, zoals vis, groente, fruit, snoepgoed, sigaretten, etc. De jongens rijden met pedicabs (fietstaxi’s), etc. Hierdoor missen ze lessen, maar doordat er thuis armoede heerst, kunnen ze die lessen ook nog niet eens goed volgen.
  • klaslokalen zien er vaak armoedig uit met zeer oud meubilair.

een aantal klaslokalen...Toch wordt op de school met enthousiasme gewerkt door zowel leerlingen, leraren, alsook de staf. Zo kreeg de school in 2005 de beschikking over verf om een aantal gebouwen en de muur om de school van een broodnodig laagje verf te voorzien. Alleen was er geen geld voor schilders, dus hebben de leerkrachten (hoofdzakelijk vrouwen) en ouders in de schoolvakantie de school geverfd (als vrijwilligers).
Daarnaast worden op de school veel projecten uitgevoerd t.b.v. het onderwijs. Zo zijn in de afgelopen paar jaren door inzet van docenten en ouders een aantal projecten tot stand gekomen, zoals een tuinproject (kweken van groenten en bloemen), een astronomieproject (model van het zonnestelsel), een natuurkundeproject (typische planten uit de Filippijnen), etc.

Tacloban

Waar staat de school?

Tacloban City is de hoofdstad van de Filippijnse provincie Leyte op het eiland Leyte. Tacloban City is de grootste stad en tevens het regionale centrum van de regio Eastern Visayas. De stad heeft een inwonertal van ongeveer 190.000 mensen, verdeeld over 35.000 huishoudens.

Kaart PhillipijnenTacloban was lang geleden een klein vissersdorpje en onderdeel van Basey in Samar. De naam Tacloban is afgeleidt van Taklub, wat een soort mand is om vis mee te vangen. Eind 18e eeuw ontwikkelde de plaats zich tot een belangrijke handelsplaats.

Tacloban City is onderverdeeld in 138 barangays (wijken), waarvan de meeste slechts een nummer hebben.
De stad ligt aan de Cancabato Baai in de San Juanico straat, die het eiland Leyte van Samar scheidt. De twee eilanden Leyte en Samar worden hier verbonden met de San Juanico Bridge, de langste brug van zuidoost Azië.

Om van Manila, de hoofdstad van de Filippijnen, naar Tacloban te reizen kan men gebruik maken van het vliegtuig (ongeveer 1 uur vliegen) of de bus (ongeveer 24 uur reizen). Tacloban ligt ongeveer 550 km ten zuidoosten van Manila.